Curatoren 2019

Ieder jaar werkt Read My World intensief samen met twee buitenlandse curatoren. Onze overtuiging is dat je nooit zo goed ingewijd bent in de lokale situatie als iemand die er daadwerkelijk woont. Deze curatoren krijgen de opdracht een longlist samen te stellen van schrijvers, dichters, spoken word-artiesten, journalisten, toneelschrijvers en singer-songwriters die er wat hen betreft op dat moment in hun eigen regio enorm toe doen.

Tijdens deze zevende editie loodsen Fedwa Misk en Mahi Binebine ons door het hedendaagse Marokko.

Mahi Binebine
Kunstenaar en schrijver Mahi Binebine (1959) groeide op in Marrakesh. Hij verhuisde in 1980 naar Parijs om zijn studie wiskunde te vervolgen aan de Universiteit van Parijs. Na zijn afstuderen heeft hij 8 jaar les gegeven om zich daarna aan het schrijven en schilderen te wijden. Zijn schilderijen zijn opgenomen in een groot aantal musea, waaronder het Guggenheim Museum in New York en het Marrakesh Museum. In 2011 ontving hij in Rabat de Trophée international de la Diplomatie publique, sector cultuur. De prijs werd uitgereikt voor zijn bijdrage aan de uitstraling van Marokko in het buitenland. Samen met zijn landgenote Fathiya Tahiri vertegenwoordigde hij Marokko tijdens de 53e Biënnale van Venetië in 2009.

Mahi Binebine schrijft romans die vertaald zijn in een tiental talen. Met zijn eerste roman, Le Sommeil de l’esclave (1992), won hij de Prix Méditerranée. In 1999 verscheen de roman Cannibales. Dit is het enige werk van Binebine dat in het Nederlands is vertaald en gaat over een groepje vluchtelingen dat op het strand van Tanger op een mensensmokkelaar wacht die hen zal overzetten naar Europa. Zijn roman Les étoiles de Sidi Moumen is in 2012 verfilmd en is gebaseerd op de zelfmoordaanslagen die plaatsvonden op 16 mei 2003 in Casablanca waarbij 45 mensen werden gedood. Medio april 2019 verschijnt zijn nieuwste roman Rue du Pardon.

 

Fedwa Misk
De feministische schrijver, activist en journalist Fedwa Misk (1981) schrijft onder andere voor de Franse krant Le Courier de L’Atlas, het magazine Women of Morocco en ze richtte de populaire blog Qandisha op. Sinds 2015 is zij verantwoordelijk voor de cultuursectie in het wekelijkse La Vie Eco en organiseert ze regelmatig gesprekken op literaire festivals en tentoonstellingen.

Tijdens de Arabische Lente merkt Fedwa Misk op dat er geen hoorbare vrouwelijke stem is in de Marokkaanse media, dus lanceert ze eind 2011 de vrouwen- en feministische Qandisha-website, die uitgroeit tot spreekbuis van Marokkaanse vrouwen met verschillende achtergronden. De site is sindsdien regelmatig doelwit van haatmail en bedreigingen. Qandisha zal binnenkort opnieuw worden gelanceerd.

In 2012 publiceerde ze haar eerste roman Capharnaüm.

Van 2015 tot 2016 produceerde ze voor UNESCO het tijdschrift Femmes et Médias in de Maghreb, een nieuwsbrief die het woord geeft aan vrouwelijke Maghreb-journalisten en academici die actief zijn op het gebied van analyse van het mediarapport naar gender. Ze is betrokken bij een aantal internationale vrouwenrechtenevenementen, waaronder het UNESCO Wereldforum over gender en media in december 2013 in Bangkok, en het IEMed conferentieprogramma Aula Mediterrània, met een conferentie over vrouwenbewegingen in Japan. Marokko, in februari 2019.

 

 

facebook instagram twitter