Chris Keulemans

Chris Keulemans (Tunis, 1960), was tot september 2014 artistiek directeur van de Tolhuistuin in Amsterdam. Keulemans groeide op in onder meer Bagdad, Irak. In 1984 richtte hij de Amsterdamse literaire boekhandel Perdu op, dat nog altijd bestaat.

In 1990 begon hij als programmamaker bij De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam. Van 1995 tot 1999 was hij hier directeur. Hij hielp onder andere bij het oprichten van Press Now, om onafhankelijke media in de Balkan te steunen. Hij is sinds jaren bestuurslid van het ASKV, steunpunt voor vluchtelingen. Chris Keulemans is een veelgevraagd debatvoorzitter.

Hij publiceerde zes boeken, fictie en non-fictie, en publiceerde talrijke artikelen over kunst, engagement, migratie, muziek, cinema en oorlog in o.a. de Volkskrant en Vrij Nederland. Hij schreef essays voor publikaties van Jonas Staal, Lidwien van de Ven, Anna Tilroe, Gert Urhahn, Fiona Tan en de tentoonstelling The Unwanted Land (2010-2011). Voor een onderzoek over kunst in tijd van crisis of gewapende conflicten reisde hij door steden als Beirut, Jakarta, Algiers, Prishtina, Sarajevo, Tirana, New York, New Orleans en Ramallah, waar hij talrijke gedreven en getalenteerde kunstenaars opzocht.

In 2017 maakte Chris Keulemans zijn debut op het toneel als acteur in het stuk Bagdad dat hij samen met Enkidu Khaled realiseerde.

Chris Keulemans was een van de oprichters van de Tolhuistuin in Amsterdam. Voor zijn werkzaamheden ontving hij de erespeld van stadsdeel Noord. De gemeente Amsterdam prijst de werkzaamheden die de oprichter van de culturele plek de afgelopen jaren heeft gedaan. Keulemans zal de komende twee jaar als stadsdeel-chroniquer door het leven gaan. De voormalig journalist schrijft in die functie regelmatig kronieken over het dagelijkse leven van Amsterdam-Noord. Voor Public Art Amsterdam 2018 stelde hij een audiotour samen over de verdwenen kunst in de openbare ruimte van het stadsdeel.

Foto Jitske Schols

facebook instagram twitter