Over het festival

Het internationale literatuurfestival Read My World stond dit jaar in het teken van Black USA. Met ruim honderd (internationale) gasten op vier podia én in de tuin van de Amsterdamse Tolhuistuin

Read My World is een jaarlijks festival dat schrijvers, dichters en denkers presenteert uit regio’s die doorgaans buiten het blikveld van het westerse (grootstedelijk) publiek vallen. Zo’n regio zijn de Verenigde Staten natuurlijk niet. Sterker nog, de invloed van dit machtige en invloedrijke land valt ook in Nederland op bewust en onbewust niveau niet te onderschatten. Maar hoe zit het met Black USA? We kennen de iconen en de muziek, de activisten, literaire grootheden als James Baldwin en Maya Angelou. De spoken-word scene in Nederland is mede gevormd door invloeden uit de VS. Maar kennen we de zwarte stemmen van nu?

Het programma van dit jaar was het resultaat van een voortdurend trans-Atlantisch gesprek tussen de twee curatoren, Shantrelle P. Lewis en Maurice Carlos Ruffin, en de Nederlandse redactie van het festival. Beide curatoren zijn geworteld in New Orleans: over deze stad alleen al zijn boeken volgeschreven en ze speelt een hoofdrol in eindeloos veel songs, vormt het decor van vele films.

Veel schrijvers dit jaar kwamen uit New Orleans, maar ook uit Memphis, New York en Philadelphia. Het palet waaruit gekozen moest worden was dit jaar bijzonder breed: Black USA is immers groot, divers en wijdverspreid. Tijdens het festival gingen we in op de ongemakkelijke gedeelde thema’s zoals racisme en de erfenis van een koloniaal verleden, maar ook was er ruimte voor de vele manifestaties van Black Joy, de rijke verworvenheden van het Afrofuturisme en de oorsprong van hiphop. In de Cornbread Library werden belangwekkende boeken door liefhebbende kenners besproken en bezongen. En in de tuin van de Amsterdamse Tolhuistuin kon je je laten vervoeren door de verhalen en muzikaliteit van Nederlandse en Amerikaanse verhalenvertellers en spoken-word artiesten.

Read My World nodigde je uit om samen met Nederlandse en zwarte Amerikaanse stemmen vanuit de poëzie, de literatuur, beeldende kunst en performance te kijken naar onze samenleving, naar zwart Amerika: naar elkaar.


Meer over het festival

Read My World is een internationaal literatuurfestival dat jaarlijks in de Tolhuistuin te Amsterdam plaatsvindt.  Wij concentreren ons op literatuur in al haar verschijningsvormen, uit regio’s in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. Het zijn plekken die we vooral kennen uit krantenkoppen en journaalflitsen. Het festival werpt een nieuwe en actuele blik op deze gebieden, van binnenuit, via de literatuur. 

De vijfde editie van Read My World stond in het teken van literatuur uit Black USA en vond plaats in oktober 2017 in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Houd voor al het nieuws over Read My World deze website, Facebook en Twitter en Instagram in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Read My World is een Amsterdams literair initiatief dat op diverse manieren een podium wil bieden aan nieuwe internationale literaire ontwikkelingen. Dit doet Read My World door middel van een internationaal bezoekersprogramma, een website en een festival.

Read My World daagt Nederlandse en internationale auteurs uit het grensgebied van de literatuur met de (onderzoeks-) journalistiek op te zoeken. Het platform beziet jaarlijks een andere regio en vraagt aan lokale curatoren om schrijvers en dichters te introduceren die verhalen vertellen voorbij de vluchtige ‘headlines’ waarin het nieuws ons doorgaans bereikt.

Read My World is hét internationale literatuurfestival van Amsterdam en vond voor het eerst plaats in 2013.

facebook instagram twitter