SOAPS! Deel 1

vr 12 okt
19:30 uur

De populariteit van Turkse soaps en televisieseries was altijd al groot, maar is in de laatste jaren geëxplodeerd. En niet alleen in Turkije, in nagenoeg het hele Midden-Oosten maar ook in de Balkan en Zuid-Amerika zitten tientallen miljoenen mensen ’s avonds aan de buis gekluisterd, wachtend op de volgende aflevering van immens geliefde series als Kara Para Aşk of Ufak Tefek Cinayetler.

Wat is dat toch met die Turkse series en soaps? Hoe kan het zijn dat zelfs in Servië “Halal Brad Pitt” Kıvanç Tatlıtuğ wordt aanbeden? Aan de hand van gedenkwaardige, bepalende serie- en soapfragmenten praten we met kenners, makers en vooral kijkers over waarom Turkse series en soaps zo populair en belangrijk zijn. En dit allemaal vanuit de huiskamer.

Vrijdag: deel 1
Op vrijdag nemen we een duik in wat er eind vorige eeuw te zien was op de Turkse televisie. We praten over film en series in de jaren 70, 80, 90: wat kenmerkend was aan die tijd, (on)vrijheden, familiewaarden, traditie, melancholie – en hoe dit in de huiskamer en daarbuiten beleefd werd.
Met o.a. Fatma Aydemir, Nadia Moussaid, Seray Sahiner,

Zaterdag: deel 2
In het tweede deel op zaterdag nemen we de jaren ’00 tot nu onder de loep. Turkse soaps en series lichten uitstekend uit wat er in de maatschappij leeft en speelt. Er is veel herkenbaarheid, en daarbij rijzen ook ongemakkelijke vraagstukken: overschrijding van conventies in een (patriarchale) maatschappij die strikte regels kent, de positie van de vrouw, corruptie in de politiek. Wat voor invloed heeft dat op de kijker? Hoe wordt daarmee omgegaan?
Met o.a. Seray Sahiner, Nur Ozgenalp, Murat Uyurkulak en Funda Müjde
Onder leiding van: Nadia Moussaid

En uiteraard praten we ook over de introductie van de satelliettelevisie. Wat voor impact had dat op de huiskamers van de diaspora? En hoe kan het dat zelfs de straten in Chili nagenoeg leeg zijn wanneer 1001 on air is?

 

facebook instagram twitter