Staat van het Theater

za 12 okt
20:00 uur

Tijdens dit programma werpen we een blik op het hedendaags theater in Marokko. Met twee korte tekstlezingen en een gesprek zoomen we in op de ontwikkeling van de afgelopen decennia en de actuele staat van het theater.

Acteurs lezen fragmenten uit twee markante theaterstukken waar een tijdspanne van dertig jaar tussen zit. De befaamde theaterauteur en regisseur Tayeb Saddiki schreef het stuk ‘Abu Hayyan’ in 1983 en bijna 30 jaar later, in 2012 schreef Maha Sano het ophef makende stuk ‘Dialy’.

Het eerste stuk is filosofisch en gaat over de onderdrukking van de intellectueel, en het tweede vertelt over vrouwelijke seksualiteit in de Marokkaanse samenleving.

Aan de hand van voordrachten van tekstfragmenten uit deze theaterstukken gaan schrijfster en regisseur Maha Sano en Yassin Adnan met elkaar in gesprek. Vanuit verschillende invalshoeken kijken zij naar uiteenlopende generaties van theatermakers, naar het engagement en de rol van de kunstenaar in de Marokkaanse samenleving en naar de variëteit van het zeer diverse theaterlandschap.

Het gesprek zal worden geleid door Myriam Sahraoui.

Deze avond bestaat uit twee delen, het eerste deel is een inleiding en twee korte tekstlezingen in het Darija en Nederlands.

Het tweede deel is een gesprek over de staat van het theater in Marokko in het Frans en Engels.

facebook instagram twitter