Read My World 2017: Black USA

Het internationale literatuurfestival Read My World staat dit jaar in het teken van Black USA. Met ruim honderd (internationale) gasten op vier podia én in de tuin van de Amsterdamse Tolhuistuin

Read My World is een jaarlijks festival dat schrijvers, dichters en denkers presenteert uit regio’s die doorgaans buiten het blikveld van het westerse (grootstedelijk) publiek vallen. Zo’n regio zijn de Verenigde Staten natuurlijk niet. Sterker nog, de invloed van dit machtige en invloedrijke land valt ook in Nederland op bewust en onbewust niveau niet te onderschatten. Maar hoe zit het met Black USA? We kennen de iconen en de muziek, de activisten, literaire grootheden als James Baldwin en Maya Angelou. De spoken-word scene in Nederland is mede gevormd door invloeden uit de VS. Maar kennen we de zwarte stemmen van nu?

Het programma van dit jaar is het resultaat van een voortdurend trans-Atlantisch gesprek tussen de twee curatoren, Shantrelle P. Lewis en Maurice Carlos Ruffin, en de Nederlandse redactie van het festival. Beide curatoren zijn geworteld in New Orleans: over deze stad alleen al zijn boeken volgeschreven en ze speelt een hoofdrol in eindeloos veel songs, vormt het decor van vele films.

Veel schrijvers dit jaar komen uit New Orleans, maar ook uit Memphis, New York en Philadelphia. Het palet waaruit gekozen moest worden was dit jaar bijzonder breed: Black USA is immers groot, divers en wijdverspreid. Tijdens het festival gaan we in op de ongemakkelijke gedeelde thema’s zoals racisme en de erfenis van een koloniaal verleden, maar ook is er ruimte voor de vele manifestaties van Black Joy, de rijke verworvenheden van het Afrofuturisme en de oorsprong van hiphop. In de Cornbread Library worden belangwekkende boeken door liefhebbende kenners besproken en bezongen. En in de tuin van de Amsterdamse Tolhuistuin kun je je laten vervoeren door de verhalen en muzikaliteit van Nederlandse en Amerikaanse verhalenvertellers en spoken-word artiesten.

Read My World nodigt je uit om samen met Nederlandse en zwarte Amerikaanse stemmen vanuit de poëzie, de literatuur, beeldende kunst en performance te kijken naar onze samenleving, naar zwart Amerika: naar elkaar.

Koop hier je kaart(en)!

facebook instagram twitter