Read My World 2019: Marokko!

Internationaal Literatuurfestival Read My World staat dit jaar in het teken van Marokko. Van 10 t/m 12 oktober 2019 treden tal van schrijvers, makers en denkers uit het noordwestelijk deel van Afrika samen met Nederlandse vakgenoten op in de Amsterdamse Tolhuistuin. Een driedaags festival dat de meertaligheid én de enorme diversiteit van hedendaags Marokko viert.

Willemijn Lamp, artistiek directeur van deze zevende editie van het Amsterdamse literatuurfestival, over waarom dit jaar voor Marokko is gekozen:

“Zo levendig als de veelzijdig literaire scene in Marokko is, zo weinig daarvan dringt door in Nederland, terwijl de Nederlands-Marokkaanse stem steeds meer furore maakt in de literatuur én op het podium. Zeker is dat de regio barst van de jonge, kritische, non-conformistische en feministische stemmen, naast natuurlijk de rijke tradities van het geschreven en gesproken woord. Op festivals en in kleine theaters in Marokko, maar ook op het net en de radio, bereiken deze stemmen een groot publiek. Rap, pastiche en elegie fuseren tot opwindende nieuwe literatuur. We willen met Read My World 2019 deze meertaligheid vieren en in het bijzonder de enorme diversiteit van hedendaags Marokko hier in Nederland in de spotlights zetten.”

Read My World laat het festivalprogramma elk jaar samenstellen door twee curatoren uit de gekozen regio in samenwerking met een Nederlandse redactie. Vorige edities gingen onder andere over Turkije, Black USA en de Caraïben.

Tijdens deze zevende editie loodsen Fedwa Misk en Mahi Binebine ons door het hedendaagse Marokko, tijdens de Previews op het festival in De Nieuwe Liefde, maakten zij de gastschrijvers bekend.

******************************************************

Over Read My World

Read My World is een internationaal literatuurfestival dat jaarlijks in de Tolhuistuin te Amsterdam plaatsvindt.  Wij concentreren ons op literatuur in al haar verschijningsvormen, uit regio’s in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. Het zijn plekken die we vooral kennen uit krantenkoppen en journaalflitsen. Het festival werpt een nieuwe en actuele blik op deze gebieden, van binnenuit, via de literatuur. De zevende editie van het festival vindt plaats op 10, 11 en 12 oktober 2019 in de Tolhuistuin Amsterdam.

Ieder jaar werkt Read My World intensief samen met twee buitenlandse curatoren. Onze overtuiging is dat je nooit zo goed ingewijd bent in de lokale situatie als iemand die er daadwerkelijk woont. Deze curatoren krijgen de opdracht een longlist samen te stellen van schrijvers, dichters, spoken word-artiesten, journalisten, toneelschrijvers en singer-songwriters die er wat hen betreft op dat moment in hun eigen regio enorm toe doen.

Houd voor al het nieuws over Read My World deze website, Facebook en Twitter en Instagram in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Read My World is een Amsterdams literair initiatief dat op diverse manieren een podium wil bieden aan nieuwe internationale literaire ontwikkelingen. Dit doet Read My World door middel van een internationaal bezoekersprogramma, een website en een festival.

Read My World daagt Nederlandse en internationale auteurs uit het grensgebied van de literatuur met de (onderzoeks-) journalistiek op te zoeken. Het platform beziet jaarlijks een andere regio en vraagt aan lokale curatoren om schrijvers en dichters te introduceren die verhalen vertellen voorbij de vluchtige ‘headlines’ waarin het nieuws ons doorgaans bereikt.

Read My World is hét internationale literatuurfestival van Amsterdam en vond voor het eerst plaats in 2013.

 

Foto: Will Matsuda

facebook instagram twitter