Journey of Words

Route J
15:30 uur

Wat hebben vijandigheid en gastvrijheid met elkaar gemeen?

Wel, beide woorden hebben dezelfde taalkundige etymologie: een woord dat ‘vreemdeling’ betekent. De gespletenheid van dit woord is het resultaat van twee tegenstrijdige houdingen: de “Ander” als gast, en de “Ander” als vijand. In veel gevallen zeggen de woorden die we gebruiken meer over ons dan over de wereld buiten ons. De taal als een venster in de menselijke geest. Naarmate onze wereld en onze perceptie ervan verandert, verandert ook onze woordenschat. Hoe ontstaan woorden? Hoe reizen ze in tijd en ruimte? En welke verhalen dragen ze met zich mee?

Dit programma is een combinatie van storytelling door animatie en een interactieve workshop. Door middel van geanimeerde verhalen onderzoeken we de eigenaardige wortels van woorden in de Engelse of Nederlandse taal, de sporen van andere talen in ons taalkundig erfgoed, nieuwe taalkundige vormen als gevolg van taalcontact en lexicale vernieuwingen in de stedelijke taalvariëteiten.

Waarom is zwart-wit niet alleen filosofisch maar ook linguïstisch hetzelfde? Waarom zijn Europeanen taalkundig ‘ruimdenkend’? Wat heeft het woord slaaf te maken met het woord Slavisch en hoe zijn de Vlamingen verbonden met de flamenco? Deze en nog veel meer vragen zullen worden beantwoord in dit programma dat speciaal gericht is op Europa.

LET OP! In verband met Covid-19 en de veiligheid van onze bezoekers werken we dit jaar met vaste programmaroutes. Je koopt dus een kaartje voor één van deze routes. Ze bestaan allemaal uit drie tot vijf programma’s.

We hopen je op 9 en/of 10 oktober te zien!

ATTENTION! To guarantee the safety of all our visitors while applying all COVID-19 measures, we have created different “Routes” you can buy a ticket for. Each Route has three to five programmes, featuring for instance an in-depth conversation, a multilingual performance and an inspiring workshop. See below for an overview of each route.

We hope to see you 9 and/or 10 October!