Terugkijken

Revolusi | David Van Reybrouck

Zondag 13 december 2020

Op zondag 13 december organiseerden we samen met Framer Framed en Beyond Walls een programma rondom het onlangs verschenen en nu al veelbesproken boek REVOLUSI van David Van Reybrouck. Wim Manuhutu ging in gesprek met David Van Reybrouck, Goenawan Mohamad, Sadiah Boonstra en Amanda Pinatih. Met een multimediale performance Manual for the Displaced van Robin Block en Jeremy Flohr.

Bekijk op Vimeo

Tongues

Read My World 2020

Talen reizen over alle uithoeken van de wereld en zijn dagelijks in verandering. Ze geven familieverhalen door en brengen mensen in contact met anderen. Een grote meerderheid spreekt dan ook meer dan één taal.

Europa kent een eindeloze diversiteit aan talen, hoewel veel Europese natiestaten hun officiële voertalen liever beperkt houden. Hoe combineren mensen deze meerdere talen? En in welke moedertaal (óf moedertalen) voelt iemand zich het meest thuis?

In Tongues brengen meertalige dichters, een storyteller en een singer-songwriter een literaire en muzikale ode aan de Europese meertaligheid!

Bekijk op Vimeo

REVOLUTIONARY JARGON

Read My World 2020

Mitchell Esajas, Munganyende Hélène Christelle, Gary Younge en Madeleijn van den Nieuwenhuizen bespreken het huidige jargon binnen de journalistiek én de taal van politieke bewegingen en revoluties. Ze delen hun kennis en inzichten over de ontwikkeling en vorming van een collectieve taal.

Wat zijn hun ervaringen het afgelopen en bewogen half jaar als het gaat over taal en journalistiek, en welke veranderingen zien zij ten opzichte van een jaar geleden? Wat betekent momentum in de vorming van een collectief jargon en activisme? En op welke manier is het belangrijk om ook de mainstream media hiermee uit te dagen?

Bekijk op VIMEO

LET’S GET LOUD!

Read My World 2020

Soms wil je de straat op gaan en je longen eruit schreeuwen. Misschien zelfs tijdens de lockdown. Het gevoel dat je nog harder moet spreken over de onrechtvaardigheden in je stad, je land en de wereld.

Het stormt vandaag de dag zowel in culturele als politieke context. Ongelijkheden en racisme zijn tijdens de pandemie meer dan ooit aan het licht gekomen. We beginnen echter steeds luider te worden over de kwesties waar we allemaal om geven.

In deze interactieve sessie nodigen we festivalbezoekers uit om te luisteren naar Rokhaya Diallo’s en Clarice Gargard’s visies op de noodzaak om “luidruchtig” te zijn. Na een inspirerend gesprek (in de vorm van een masterclass) wordt het publiek uitgenodigd om “luidruchtig” te zijn en daarmee deel uit te maken van deze performatieve manier om onze emoties (of het nu gaat om woede, verdriet, hoop, toewijding…) gezamenlijk te delen.

Bekijk op Vimeo

OUR COMMON WARS

Read My World 2020

Elke dag consumeren we beelden van oorlog en geweld. Oorlogen die geografisch ver weg zijn maar waar we toch deel van uitmaken en oorlogen die voor altijd in het collectieve geheugen verblijven. Het zijn de oorlogen die we herdenken; of ze nu in het nieuws zijn, in verhalen en het onderwijs opduiken, in de hoedanigheid van monumenten bestaan of panklaar via de constante stroom aan beelden op sociale media worden opgediend.

Our Common Wars onderzoekt op welke manier verhalen een rol spelen in de collectieve verbeelding van oorlog en duikt in de ethiek van ons geheugen. Ons collectieve bewustzijn wordt beïnvloed en gevormd door verschillende vormen van media, maar wat betekent het om een verhaal te lézen? Een oorlogsverhaal in woorden, een eerlijke ontmoeting met een schrijver? En welke verhalen zijn ongelezen gebleven?

Het programma reist tussen vele realiteiten en ervaringen. Van Georgië naar Rwanda, van Duitsland tot Palestina of Bosnië. Samen met gastsprekers als Max Czollek, geritmeerd door de poëzie van Asmaa Azaizeh, wordt het publiek uitgenodigd om over de banden tussen verhalen en onze verbeelding na te denken.

Bekijk op Vimeo

The Life Library of Gary Younge

Read My World 2020

Gary Younge is een gelauwerde schrijver, journalist en hoogleraar sociologie aan Manchester University. Hij was twaalf jaar lang correspondent in de VS en columnist voor The Guardian en The Nation.

Hij maakte verschillende radio-en televisiedocumentaires en hij schreef vijf boeken. In 2015 ontving hij de David Nyhan Prize for Political Journalism van Harvard’s Shorenstein Center. “It’s the powerless on whose behalf he writes”, aldus de directeur van het instituut. Zijn meest recente boek is getiteld Another Day in the Death of America (2016) Dit verscheen in Nederland bij Uitgeverij De Geus onder de titel: Een doodgewone dag in Amerika (vertaald door: Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos).

Maar wat staat er in Gary’s eigen boekenkast? Wat waren bijvoorbeeld de hoogtepunten van een jaar lang alleen maar Afrikaanse vrouwelijke auteurs lezen? Welke werken hebben troost geboden in tijden van nood en welke boeken hebben de aanzet gegeven tot actie? Tijdens de Life Library van Gary Younge nemen we een diepe duik in de werken die deze befaamde Londense auteur en journalist inspireren en intrigeren.

Bekijk op Vimeo

Seada Nourhussen met Gary Younge en Sulaiman Addonia

Read My World 2020

Maak kennis met onze internationale gasten: Sulaiman Addonia is schrijver en initiatiefnemer van het Asmara-Addis Literary Festival in Exile (literatuurfestival in ballingschap). Na vele omzwervingen, Eritrea, Soedan, Saoedi-Arabië, Londen, is hij nu woonachtig in Brussel.

Naast zijn literatuurfestival richtte hij in Brussel ook een vluchtelingenacademie voor creatief schrijven op. ‘Om migranten te sterken in hun taalrijkdom. Om hen te steunen bij het vertellen van hun verhalen, op hun manier. Niet om ze te leren hoe ze moeten schrijven.’

RMW vroeg aan Addonia welke auteur hij graag mee wilde nemen naar Amsterdam. Dat werd Gary Younge. Onder leiding van Seada Nourhussen gaan ze met elkaar in gesprek over de invloed van een diasporisch bestaan voor hun schrijversschap

Bekijk op Vimeo

My Words Matter

Read My World 2020

Vier dichters zullen ons via hun poëzie vertellen waarom hun poëzie urgent is en waar zij op het moment aandacht voor willen vragen. Poëzie betekent voor iedereen wat anders, voor de schrijver, maar ook voor de lezer. In ‘My Words Matter’ willen we de dichters bevragen waarom ze zijn gaan dichten en wat hun route was naar het publiceren van hun eerste dichtbundel.

Bekijk op Vimeo